Limapussin Tulehdus Lonkassa

Friday, 2 October 2020

Tutkiminen, hoito ja omaharjoittelu Lonkkavaivojen hoito vaatii tarkan tutkimisen, jolla selvitetään vaivan syy. Hoidot perustuvat erilaisiin hierontatekniikoihin, joilla käsitellään lihaksia, niveliä, hermoja ja lihaskalvoja. Asiakkaan oma harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaiva saadaan pois ja se ei uusiudu. Netistä löytyy useita erilaisia pakaraharjoitteita, mutta ne eivät auta vaivaan jos annostelu ei ole oikea. Täsmäharjoitteet vaativat ohjausta ja muu liikunta valmennusta, jotta annostelu saadaan oikeaksi ja paranemista tapahtuu. Esim. 3 kuukauden harjoittelujaksolla saadaan yleensä loistavat tulokset. Asento, liikkuvuus, lihaskunto ja kehon hallinta On olemassa neljä osa-aluetta, mitkä pitää huomioida, kun hoidetaan toispuoleista kipua selässä, pakarassa tai lonkassa. Ongelma voi olla näistä yhdessä tai useammassa. 1. Asento Lähes aina kun on toispuoleinen kipu niin asennossa on jotain epäsymmetriaa. Ihmiskeho sietää suhteellisen hyvin toispuoleisuutta, mutta kun sitä jatkuu pitkään, niin jossain vaiheessa kudokset alkavat ärtyä ja oireet lisääntyvät.

Lonkkavaivat - Auron

Tärkeintä liikunnassa on oikea annostelu ja monipuolisuus. Lihaskuntoa kannattaa kehittää niin, että hiukan ärtynyt kudos ei ärsyynny lisää, vaan voima ja kestävyys paranee. Tarvittaessa kivun hoitona voidaan käyttää akupunktiota, LPG:tä ja teippausta. Artikkelin kirjoittaja on Arto Jokela, OMT-fysioterapeutti ja lonkkaspesialisti. Arto Jokela, lonkkaspesialisti ja OMT-fysioterapeutti

Limapussin tulehdus lonkassa oireet

Reisiluun yläpäässä on ison sarvennoisen alueella limapussia, joka voi kroonisesti tulehtua. Limapussin ärsyyntymistä aiheuttavat monet erilaiset tekijät, kuten pitkäkestoinen ylirasitus tai hankaus ja pakaralihasten jänteisen kiinnitysalueen eriasteiset vamma- tai rasituspohjaiset vauriot ja niitä seuraava tulehdusreaktio. Keskimmäisen pakaralihaksen jänteen rappeuma ja repeytyminen on myös hyvin tavallinen limapussiärsytyksen aiheuttaja varsinkin vanhuusikää lähestyttäessä. Kortisonipistos tukihoitona limapussin piinaavaan tulehdukseen Limapussitulehdus itsessään on useimmiten helppo diagnosoida, mutta hoidon kannalta oleellisinta on pyrkiä määrittämään tämän tulehduksen aiheuttaja. Jos hoidetaan vain taudin seurausilmiötä niin voi käydä juuri näin: apua tulee, mutta oire uusii. Pitkittynyttä piinaavaa tulehdusta hoidetaan tyypillisesti kortisonipistoksin ja enimmäkseen menestyksellisesti. Ensivaiheen hoito pitää kuitenkin sisällään perussyyn pohjalta toteutettua lihasharjoittelua ja -venyttelyä useimmiten fysioterapeutin ohjeistamana, sekä kylmähoitoa ja/tai tulehduskipulääkettä tulehduksen rauhoittamiseksi.

  • Limapussin tulehdus lonkassa
  • Limapussin tulehdus piinaa – Mikä avuksi kipeään ja tulehtuneeseen lonkkaan?
  • Limapussin tulehdus lonkassa sairasloma

Kenellä lonkkavaivaa esiintyy? Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän. Tyypillinen asiakas on noin 50 v. nainen, jonka lihaskunto on iän myötä hiukan heikentynyt ja lantoin alueelta löytyy epäsymmetriaa, seurauksena vaiva lisääntyy niin paljon, että henkilö hakeutuu hoitoon. Usein diagnoosina voi olla myös lonkan limapussin tulehdus (bursiitti). Vaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, joka seurauksena liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyvät myöhemmin, vaikka tapaturma aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut. Urheilijoilla pienikin toispuolinen asento aiheuttaa paljon ongelmaa. Usein pystyn auttamaan heitä hyvin, sillä urheilijoilla lihaskunto on hyvä, pelkkä toispuoleisen asennon korjaaminen ja täsmäharjoitteiden ohjaaminen helpottaa tilanteen.

Mitä suurempi epäsymmetria on niin sitä helpommin ja voimakkaampana oireet esiintyvät. Lantion alueella voi olla kymmeniä eri "virheasentoja". Alaselän, lonkkien, polvien ja jalkaterien asennot pitää aina huomioida. Osa pystytään korjaamaan ja osaan ohjataan harjoitteita, jotta tukea saadaan paremmaksi. Asennon korjaamiseen ja harjoitteiden ohjaamiseen tarvitaan erikoisosaamista. Lonkka- ja lantiovaivoissa, OMT-menetelmät ovat yksi keino nivelten ja hermojen käsittelyyn. 2. Liikkuvuus Yleensä ajatellaan, että jäykkä nivel on ongelma, mutta liian suuri liike on usein yhtä suuri ongelma kun jäykkyys. Lannerangasta usein löytyy eroja, esim. alin nikama voi olla jäykempi toiselta puolelta kuin toiselta Tästä seuraa jatkuvaa vääränlaista kuormitusta, jota elimistön pitää kompensoida esim. lihastyöllä. Hoidossa on kaksi mahdollisuutta, joko palauttaa liikettä jäykkään puoleen tai tukea löysempää alueelle. Tärkeää on tasapainoinen liike, ei suuri liike. 3. Lihaskunto Pakaran alueella on 10 lihasta, jotka lähtevät lantion ja ristiluun alueelta ja kiinnittyvät viuhkamaisesti lonkkaluun päähän.

  1. Naantalin kylpylä lahjakortin käyttö
  2. Www.k-rauta.fi kilpailu

Katsomo android tv, 2020