Leila Väli Klemelä

Saturday, 3 October 2020
  1. Kotiutus kotoutuksen tilalle - Kansalaisaloitepalvelu
  2. Leila väli-klemelä

Kun kriisi poistuu, on ollut suotavaa, että pakolaiset palaavat omaan maahansa, ja tähän asti monet Suomessa vierailleet pakolaisryhmät ovat niin tehneetkin, mm. chileläiset ja vietnamilaiset pakolaiset. Suomeen on jääty vain, mikäli pakolaisuuden aikana on syntynyt vastaavanlainen sidos Suomeen, mitä siirtolaisilta jo maahan tultaessa edellytetään, kuten avioliitto (kansalaisen kanssa), työ tai opiskelu. Valitettavasti uusin pakolaisuus, joka valtaosin on ns. humanitaarista pakolaisuutta (toissijainen suojelu, humanitaarinen suojelu), ei tunnu noudattavan tätä "herrasmiessopimusta. " Viranomaiset ovat itse edesauttaneet tätä suostumalla varsin laajoihin perheenyhdistämisiin verovaroin, jopa lentoliput tarjoamalla. Kun työllistymisvelvoitetta ei ole, ja maamme taloudellinen tilanne on huono, enin osa ns. humanitaarisista pakolaisista (toissijainen suojelu, humanitaarinen suojelu) elää yhteiskunnan tuen varassa. Minkäänlaista näkyvää palaamisen halua ei ole, vaikka esimerkiksi monien humanitaaristen pakolaisten lähtömaa, Somalia, on maan eteläkärkeä lukuunottamatta jo muuttunut rauhalliseksi maaksi, ja maan pääkaupunki kasvaa ja kehittyy.

Kotiutus kotoutuksen tilalle - Kansalaisaloitepalvelu

Määritelmän mukaan esimerkiksi sota, nälänhätä tai ympäristökatastrofi eivät ole varsinaisesti pakolaisuuteen oikeuttavia syitä. Sen sijaan orpous tai sotaorpous on. Lisäksi yleissopimuksen mukaan pakolaista ei voida palauttaa maahan, jossa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan. Useimmat Suomessa olevat pakolaiset eivät tarkkaan ottaen ole sellaisia, joita Geneven sopimus lisäpöytäkirjoineen tarkoittaa. Ns. humanitaarisesta pakolaisuudesta (toissijainen suojelu, humanitaarinen suojelu) näyttääkin tulleen siirtolaisuuden väylä. Tämä on eriarvoistavaa tavallisia siirtolaisia kohtaan, jotka tulevat maahamme monimutkaisen ja kalliin hakuprosessin jälkeen, ja todistavat maahantulon syynsä, joka on suomalaisillekin edullinen (avioliitto, työ, opiskelu), ovat velvoitettuja maksamaan itse oman elämisensä ja menettävät oleskelulupansa, jos maahantulon aikaisemmat perusteet vahvasti horjuvat. Näillä ihmisillä on sekä passi että viisumi. Meillä on nyt maassamme "kahden kerroksen" ulkomaalaisia. Pakolaisuuden perinteinen ajatus on ollut tarjota suojaa ja turvaa kriisin ja hengenvaaran ajaksi.

Kotiutus kotoutuksen tilalle Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä Esitämme kunnioittavimmin, että ryhdyttäisiin lainvalmistelu- ja tarvittaviin lainmuutostöihin, jotta useimpien Suomessa olevien pakolaisten osalta kotouttaminen voitaisiin muuttaa kotiuttamiseksi. Tarkoituksena on pakolaisstatuksen alkuperäisen merkityksen korostaminen ja sen tilanteen muuttaminen, ettei varsinkaan ns. humanitaarista pakolaisuutta (toissijainen suojelu, humanitaarinen suojelu) enää käytettäisi keinona tulla maahan siirtolaiseksi. Siirtolaisuutta käsittelevät omat lakinsa ja määräyksensä, ja ne määräykset näyttävät Suomessa olevan pääosin kunnossa. Vain tämä pakolaisasia toimii vastoin alkuperäistä tarkoitustaan. Geneven sopimus (1951, lisäpöytäkirja 1967), johon Suomikin on liittynyt, määrittää pakolaisuuden seuraavasti: Pakolainen on henkilö, joka joutuu syntyperänsä, uskontonsa, mielipiteidensä tms. vuoksi vainoa peläten pakenemaan vieraaseen maahan. Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia.

Marraskuisena perjantaina pääsin viimein lasten kanssa tien päälle. Yhteistä lomareissua oli odotettu jo kauan ja matkallamme yhdistyi mukavasti lasten syntymäpäivät sekä isänpäivä. Lomakohteeksi olimme valinneet Kuusamon, koska alueella oli todella reilusti 6-vuotiaalle Janinalle sekä 9-vuotiaalle Jimille sopivia aktiviteettejä. Lapsille en ollut kertonut muuta kuin sen, että lähdemme viikonloppulomalle ja ajomatka vie muutaman tunnin. Menomatka tuntui pitkältä synkän, sateisen ja sumuisen kelin vuoksi, mutta emme antaneet sen masentaa lomafiilistä. Muistelin matkalla itsekseni matkaa 20 vuoden takaa; kuinka viikon ajelin Lapissa ennen kuin näin ensimmäiset porot. Tällä kertaa ei mennyt aikaakaan kun ensimmäiset porot tulivat tielle ja lasten ilmeet olivat näkemisen arvoiset. Kumpikaan ei ollut aiemmin nähnyt poroja luonnossa. Voisinkin varoitella tässä vaiheessa niitä, jotka eivät ole poroalueilla matkanneet; porot ovat jopa vaarallisen tuttavallisia autojen kanssa eivätkä suostu siirtymään pois tieltä, mikä saattaa hämmentää autoilijoita.

  • Danske bank verkkomaksu
  • Gluteeniton kakkupohja valmis
  • Pitsiturnaus Archives - Leijonat
  • Ruisleipä hiilihydraatit pitoisuus
  • Tokmanni, Lahdentie 109, Orimattila (2020)
  • Tori vuokrattavat asunnot si
  • Oma aika: Ylellistä seurapiirielämää viettänyt tv:stä tuttu Pauliina Littorin erosi bisnesmiehestään – muutti Kämp-hotelliin - Viihde - Ilta-Sanomat
  • Korvausilmaventtiilien asennus ja timanttiporaus

Leila väli-klemelä

Oltuamme puistossa pari tuntia menimme Tropiikkiin uimaan ja kylpemään. Useassa kylpylässä käyneenä voin lämpimästi suositella kylpylää. Todella viihtyisä paikka, jossa on monipuoliset palvelut. Illan päätteeksi päätimme vielä käydä hostellihuoneemme saunassa sekä nauttia namipäivän antimista. Valitettavasti kaikki hyvä loppuu aikanaan ja sunnuntaiaamuna piti jo aloittaa valmistautuminen paluumatkaan. Alun perin oli tarkoitus viipyä yksi vuorokausi kauemmin, mutta työkiireet muuttivat suunnitelmiamme. Päätin käydä vielä tutustumassa tarkemmin Oivangin tarjontaan ennen lähtöämme. Alueella on todella fantastiset puitteet ulkoiluun. Löytyy tennis- sekä koripallokenttää, minigolfrataa, ulkoilupolkuja, avantouintimahdollisuus upean uuden saunamökin yhteydessä sekä mahdollisuuksia liikkua järvellä kanooteilla, veneillä sekä ponttoonialuksilla. Kaiken kaikkiaan alueesta jäi niin positiivinen tunne, että uutta reissua suunnitellaan jo. Aikaa on kuitenkin varattava vähintäänkin tuplaten. Viikonloppu ei riitä kuin pintaraapaisuun Kuusamon alueen tarjonnasta.

Usein kuulluista toisenlaisista väitteistä huolimatta Suomi ei ole rikas maa, vaan elää velaksi. Yrityksemme kantaa "globaalista vastuuta" on suoraan pois oman kansamme elinolosuhteista. Esim. vanhustenhuoltomme ei enää kestä kansainvälistä vertailua, ja sosiaaliturva omavastuineen ei todellisuudessa riitä elämiseen kasvukeskuksissa. Tässä tilanteessa on oltava terveen itsekäs. Emme halua lähettää hengenvaaraan ketään sellaista ihmistä, joka on kuoleman pelossa tai kidutuksen seurauksena tai pelossa maahamme tullut. Haluamme kuitenkin, että tänne ei tultaisi turhaan jakamaan kakkua, joka on muutenkin pieni. Paremman elintason haluaminen tai "ilmaisen elämän haluaminen" (tällaisen maahantuloperusteen esitti eräs etiopialainen hovioikeudessa) ei saa olla mikään syy tulla Suomeen. Haluaisimme korjata jo vuosia vinoutuneen tilanteen kotiuttamalla valtaosan ns. humanitaarisista pakolaisista. Rauhallisesti ja yhteistyössä pakolaisten kanssa.

Alueella on myös golf-rata kivenheiton päässä hotellista. Henkilökunta oli mukavaa ja kertoi alueen vaihtoehdoista. Angry Birds –puisto kuitenkin veti lapsia vahvasti puoleensa, joten menimme suoraan sinne. Puiston sisältö oli aivan mahtava kaikkine aktiviteetteineen ja viisi tuntia vierähti hujauksessa. Päätimme pitää tauon ja käydä hostellissa syömässä. Saavuttuamme hostellin alueelle, näin vasta silloin kuinka kaunis alue oli. Oivanki sijaitsee keskellä upeaa metsämaisemaa järven rannalla. Alueella on todella paljon aktiviteetteja ja pelkästään siellä olisi saanut viikonlopun kulumaan rattoisasti. Lapset kuitenkin halusivat vielä takaisin Angry Birds -puistoon, joten päätimme pienen päivälevon jälkeen palata sinne. Puistoon oli päivärannekkeet, joten lapset halusivat ottaa kaiken hyödyn irti mukavasta paikasta. Itse tosin haaveilin jo kylpylän anneista. Menomatkalla huomasimme, että Janina oli onnistunut repimään rannekkeen irti kädestään ja rannekkeen osat olivat hostellilla. Henkilökuntaan kuuluva mies ystävällisesti ymmärsi tilanteen ja kertoi muistavansa meidät aiemmalta reissultamme.

Varsinkin kun lasten suosikki vei koko lauantaipäivän. Päätimme ajaa paluumatkan Rovaniemen kautta. Lapset olivat näreissään kun ei menty enää puistoon. Yllätys oli mahtava kun saavuimme Joulupukin pajakylään. Vaikkakin alueesta jäi tunne siitä, että hyvin rahastetaan, on alue näkemisen arvoinen. Lapsille oli vaan hieman selittämistä kun joulupukki oli kahdessa paikassa valokuvattavana lasten kanssa. Loppusaldona oli erittäin mukava viikonloppu erilaisessa ympäristössä. Henkilökunta joka puolella oli todella mukavaa, ammattitaitoista ja selvästikin halusi pitää huolen asiakkaistaan. Meidän tiimi kiittää kaikkia ja suosittelee kyseisiä kohteita muillekin reissaajille. Teksti ja kuvat: Jari Väli-Klemelä Matkakertomuksen kirjoittaja on Autoliiton jäsen ja yksi Hostellijärjestön järjestöreissaajista, jotka majoittuvat matkallaan Hostellijärjestön hostelleissa ja saavat majoituksen alennettuun hintaan. Autoliiton jäsenet saavat 10% jäsenalennuksen majoituksesta Suomen hostelleissa. 30. 11. 2018

Katsomo android tv, 2020