Leiri 14 Pako Pohjois Koreasta

Saturday, 3 October 2020
 1. Leiri 14 : Pako Pohjois-Koreasta (Blaine Harden) | Kirjavinkit
 2. Leiri 14 kertoo pohjoiskorealaiselta vankileiriltä paenneen Shinin järkyttävän tarinan - Amnesty
 3. Blaine Harden – Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta - Keskisuomalainen

Pohjoiskorealaisen loikkarin Shin Dong-hyukin tarina on saanut runsaasti julkisuutta Suomenkin mediassa. Diktaattorivaltion vankileiriltä karannut Shin on hiljaisella äänellä puhuva, väsyneen näköinen mies, joka kertoo kerta toisensa jälkeen elämänsä kamalimmista asioista. Nyt hänen elämäänsä käsittelevä kirja Leiri 14 on julkaistu suomeksi. Shin Dong-hyukin tarina voisi olla väkivaltaisesta fantasiakirjasta tai dystopiaa käsittelevästä tieteiskirjallisuudesta, mutta harva kirjailija osaisi keksiä näin julmaa tarinaa. Shinin elämän todellisuus on niin sietämättömän epäinhimillinen, että sen toivoisi olevan mielikuvitusta. Osa kirjassa kuvatuista raakuuksista on niin äärimmäisiä, että ne jopa turruttavat. Kuvamateriaali lisää tekstin tehoa. Shin syntyi pohjoiskorealaisella vankileirillä. Vartijat olivat valinneet hänen vanhempansa ja antaneet nämä toisilleen palkinnoksi. Liitosta oli syntynyt jo yksi, Shiniä vanhempi poika. Shinin ja tämän veljen syntymät olivat onneksi luvallisia, sillä luvattomista raskauksista sekä äiti että lapsi saivat rangaistukseksi kuoleman.

Leiri 14 : Pako Pohjois-Koreasta (Blaine Harden) | Kirjavinkit

Vaara oli hyvin todellinen leirillä, sillä vartijoilla oli tapana hyväksikäyttää naisvankeja. Elämä vankileirillä oli Shinille silkkaa pelkoa, työtä, väkivaltaa ja ennen kaikkea nälkää. Kehenkään ei voinut luottaa ja kuka tahansa saattoi olla petturi. Leirin vartijoita oli kehotettu kohtelemaan vankeja kuin eläimiä, mutta tuskin eläimiäkään käsiteltiin niin pahoin kuin pohjoiskorealaisia vankeja. Jatkuvan väkivallan ja kidutuksen seurauksena Shinistä tuli olento, jolla ei ollut tunteita; hänen sisimmässään oli vain pelkkää nälkää ja pelkoa. Hän ilmiantoi oman äitinsä ja veljensä, kun nämä aikoivat paeta, ja myöhemmin hän joutui seuraamaan näiden teloitusta. Ainoa hyvä puoli vankielämässä oli Shinin välttyminen pohjoiskorealaiselta propagandalta. Kim-dynastiaa ylistävä kultti oli läsnä kaikkialla muualla maassa, mutta ei vankileirillä. Leirillä syntyneenä ja eläneenä Shin ei tiennyt maailmasta mitään ennen kuin ystävällinen vanki kertoi hänelle tarinoita toisista valtioista ja ruoasta. Nälkä vihdoin motivoi Shinin pakenemaan.

 1. Leiri 14 kertoo pohjoiskorealaiselta vankileiriltä paenneen Shinin järkyttävän tarinan - Amnesty
 2. Venttiilikopan tiivisteen vaihto
 3. Vuokra asunnot ulvilan kaupunki del
 4. REDU Sodankylän toimintayksikkö :
 5. Blaine Harden – Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta - Keskisuomalainen
 6. Rieker kengät kokemuksia
 7. Samsung a10 kuoret 3

Leiri 14 kertoo pohjoiskorealaiselta vankileiriltä paenneen Shinin järkyttävän tarinan - Amnesty

Kansanvihollisten vankileirillä syntynyt Shin Dong-huyk eli sähköaidalla eristetyllä, epäinhimillisellä pakkotyöalueella 23 vuotta. Kuultuaan vankitoverilta piikkilankojen toisella puolella sijaitsevasta maailmasta hän karkasi ja onnistui vaeltamaan Kiinan kautta Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltoihin. Nyt 30-vuotiaan Shinin vaikea sopeutuminen, jota traumaattiset stressit vaikeuttavat, jatkuu edelleen. Kim-dynastian nälkää ja kauhuja paenneita on satoja, mutta Shin on ilmeisesti ainoa suljetuilta leireiltä karannut ja ihmisten ilmoille selviytynyt. Näin päättelee Washington Postin kokenut Aasian toimittaja Blaine Harden, joka kokosi Shinin kokemukset kirjaksi kymmenien haastatteluistuntojen jälkeen. Hardenin arviota tukevat suljetun diktatuurin oloihin perehtyneet henkilöt. Kertomus sai muotonsa, kun Shin paljasti kielineensä vartijoille äitinsä ja veljensä pakoaikeesta. Nuorukainen oli toiminut juuri niin kuin hänelle oli opetettu. Äiti hirtettiin ja veli teloitettiin ampumalla. Toimittaja Hardenin taustatyön monipuolisuus näkyy Shinin pakotarinasta kertovassa kirjassa.

"Jopa Amnestyn kaikkeen tottuneet tutkijat pitävät Pohjois-Korean leirien tilannetta poikkeuksellisen järkyttävänä. Pohjois-Korean viranomaiset syyllistyvät leireillä rutiininomaisesti lähes koko ihmisoikeusloukkauksien kirjoon. Pohjois-Korean on suljettava leirit, " sanoo Amnestyn Suomen osaston vt. toiminnanjohtaja Päivi Mattila. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan yksi euro Amnestyn ihmisoikeustyöhön. Kirjan on kirjoittanut Blaine Harden, yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut Afrikan ja Pohjois-Korean tilanteista muun muassa The Economistiin, Washington Postiin ja New York Timesiin. Leiri 14 -kirja nyt myynnissä Amnesty Storessa. "Olen kohoamassa eläimen tasolta, mutta edistys on todella hidasta. " Shin Dong-hyuk Leiri 14 -kirja nyt myynnissä Amnesty Storessa.

30-vuotias Shin Dong-hyuk on tiettävästi ensimmäinen pohjoiskorealaisella vankileirillä syntynyt ja siellä kasvanut ihminen, joka on päässyt pakenemaan. 23 vuotta suljetulla leirillä kasvanut Shin omaksui leirin kauheudet ihmisen normaaliksi käyttäytymiseksi. Yhteistyössä Amnesty Internationalin Suomen osaston kanssa julkaistu kirja Leiri 14 (Gummerus) kertoo Shinin järkyttävän tarinan. Shinin leiri, numero 14, on täydellisen valvonnan alue. Vartijoilla on käytännössä vapaat kädet pahoinpidellä, raiskata, kiduttaa ja surmata vankeja. Vangit pysyvät nipin napin hengissä äärimmäisen niukalla ruokavaliolla. Heille jaetaan kerran pari vuodessa uusi vaatekerta, heillä ei ole saippuaa, sukkia, alusvaatteita tai wc-paperia. Leirillä eläessään Shin uskoi siihen, mitä vartijat olivat hänelle opettaneet syntymästään lähtien: hän ei pääsisi ikinä pakoon. Sääntö numero 1 kuului: "Joka saadaan kiinni paosta, ammutaan heti. " Säännön numero 1 toinen kohta kuului: "Joka tietää pakoyrityksestä, muttei kerro siitä, ammutaan heti. "

Blaine Harden – Leiri 14 – Pako Pohjois-Koreasta - Keskisuomalainen

Kun Shin oli 13, hänen äitinsä ja veljensä suunnittelivat pakoa leiriltä. Maanalaisen vankilan vartijat kiduttivat Shiniä palavan hiilisangon yllä selvittääkseen hänen osuuttaan pakosuunnitelmaan. Shin vietti maanalaisessa vankilassa seitsemän kuukautta, jonka jälkeen hän katseli vierestä, kuinka hänen äitinsä ja veljensä hirtettiin ja ammuttiin rangaistukseksi paon suunnittelemisesta. Myöhemmin Shin ystävystyi erään uuden vangin kanssa, ja kuuli ensimmäistä kertaa, että Pohjois-Korean lisäksi on olemassa muitakin maita. Vuonna 2005 ainaisen nälän ajama Shin pääsi ihmeen kaupalla pakenemaan ensin Kiinaan ja sieltä Etelä-Koreaan. "Olen kohoamassa eläimen tasolta, mutta edistys on todella hidasta. Joskus yritän itkeä ja nauraa kuin muut kokeillakseni, tuntuuko se joltain. " Shin Dong-hyuk Amnestyn keväällä 2011 julkaisemat satelliittikuvat Pohjois-Korean vankileireistä ja vertailut näiden kuvien ja vuosia aiemmin samoista paikoista otettujen kuvien välillä kertovat laajenevista leireistä, joissa arviolta 200 000 ihmistä elää helvetillisissä olosuhteissa.

On turhaa muistuttaa, että historiallisen moraalisen vastuun Pohjois-Korean kamaluuksista kantaa Kiina, jonka "vapaaehtoisten" sotilasmassojen hyökkäys ajoi Korean sodan edelleen jatkuvaan pattitilanteeseen. Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

 1. Arabia kosmos tarjoilulautanen egypt
 2. Golf keskustelu

Katsomo android tv, 2020