Rutto Ja Rukous

Friday, 2 October 2020
 1. Njn ja
 2. Rutto ja rukous - Radio ja TV | HS.fi
 3. Lux Humana – Viikon kirja 17 / 2012 : Rutto & rukous – Lux Humana
 4. Ja bizztown

Noihin aikoihin Turun Akatemian yhteyteen perustettiin viiden professorin Collegium Medicum (siirryt toiseen palveluun), josta parin sadan vuoden aikana kasvoi THL. Musta surma toi kuoleman taiteeseenkin. Kuoleman tanssi -aihe näytti, kuinka kuolema ei säästänyt ketään, säätyyn katsomatta. Yksityiskohta Tallinnan Nigulisten kirkon Kuoleman tanssi -teoksesta. Niguliste Museum Miksi rutto katosi Euroopasta? Vaikka yksilöiden ja yhteiskunnan toimet kulkutaudin edessä olivat hapuilevia, jotain kai tehtiin oikein, sillä kulkutautien tuhovoima selvästi laantui 1800-luvun aikana. Tautien ja lääketieteen historiaa tuntevat ovat tosin vähän ymmällään siitä, mistä se johtui. Esimerkiksi väestöhistorioitsija Michael Flinnin mukaan kuolema kuului jumalan toimialueeseen ja sen edessä ihminen oli voimaton. Mutta silti, rutto todellakin hävisi ja se oli juuri tauti, jonka taltuttamiseen esivallan toimet keskittyivät. Ehkä karanteenit ja rajojen sulkemiset sittenkin tehosivat? Vasta-argumenttina voi esittää, että historia tuntee tasan yhden tapauksen, jolloin ruton leviäminen Suomeen onnistuttiin estämään.

Njn ja

Suomessa ja muissa kehittyneissä maissa rutto on matkailijan tauti. Rutto mielletään keskiajan vitsaukseksi, mutta ruttoepidemioita puhkeaa edelleen silloin tällöin. Madagaskarilla syntyi viime syksynä laaja epidemia: ruttoon kuoli yli 200 ihmistä ja yli 2 000 sai tartunnan. Epidemia on saatu nyt hallintaan, mutta Madagaskarilla on edelleen valmiustila, sillä maassa esiintyy normaalistikin paiseruttotapauksia lokakuusta huhtikuuhun. Tilanne vaati apua Maailman terveysjärjestö WHO:lta, joka toimitti saarelle yli miljoona antibioottiannosta. Mainos (teksti jatkuu alla) Tavallisesti Madagaskarilla todetaan noin 200–400 paiseruttotapausta vuodessa. Tautia esiintyy yleensä maaseudun harvaan asutuilla alueilla. Vuodenaikavaihtelu liittyy ruton isäntien eli jyrsijöiden ja kirppujen yleistymiseen asuntojen läheisyydessä. – Parhaillaan käynnissä oleva epidemia on poikkeuksellinen, koska noin kolme neljäsosaa tapauksista on ihmisestä toiseen hengitysteitse tarttuvaa keuhkoruttoa. Suurin osa tapauksista on todettu pääkaupungissa Antananarivossa ja suurimmassa satamakaupungissa Toamasinassa.

Rutto ja rukous - Radio ja TV | HS.fi

Tartuntatautien historia on yhtä pitkä kuin ihmisen ja eläimen yhteiselo. Ihminen keksi noin 12 000 vuotta sitten kesyttää eläimen sen sijaan, että vain metsästäisi sitä. Maidon, lihan ja munien lisäksi ihminen sai kotieläimistä mikrobeja. Ne synnyttivät tauteja. Tuhkarokko tuli tiettävästi koirasta, isorokko lehmästä tai apinasta, influenssa sioilta. Kesti kuitenkin vielä tuhansia vuosia ennenkuin taudit alkoivat levitä kulkutauteina. Tarvittiin kaupunkeja, kaupankäyntiä ja kauppareittejä, siis isoja ihmisryppäitä ja yhteys niiden välille. Historioitsija Mika Kallioinen on tutkinut Suomen vitsauksena olleita kulkutauteja kirjassaan Rutto & Rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa. 15 vuotta sitten ilmestynyt kirja on kiinnostavaa luettavaa näinä aikoina. Kallioisen mukaan Suomi liittyi "kansainväliseen tartuntatautipooliin" 1200-luvun alussa. Noihin aikoihin syntyivät ensimmäiset kaupungit, joissa oli riittävästi populaatiota tautien tarpeisiin. Oleellista oli myös se, että tuossa vaiheessa Suomen rannikolla alkoi liikkua kansainvälisiä kauppalaivoja, joiden uumeniin piiloutui monenlaisia taudinaiheuttajia.

 1. Ihastumisen merkit pojassa
 2. Camp ja
 3. Synnin palkkana tauti – Kirja-arvio. Mika Kallioinen: Rutto ja rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa. Jyväskylä; Atena, 2005. | University of Turku
 4. Rutto & rukous - Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa - Kallioinen Mika | Antikvariaatti Lukuhetki
 5. Hyvinkää weather
 6. Rutto ja rukous - Radio ja TV | HS.fi
 7. Lämpötila-anturit
 8. Keskustelu - Temptation Island Suomi - TIS 2019 OFFICIAL | Aihe vapaa | Vauva
 9. Finnair plus yhteystiedot
 10. Synnin palkkana tauti – Kirja-arvio. Mika Kallioinen: Rutto ja rukous. Tartuntataudit esiteollisen ajan Suomessa. Jyväskylä; Atena, 2005. | Turun yliopisto

Lux Humana – Viikon kirja 17 / 2012 : Rutto & rukous – Lux Humana

Heille syntyi myös vankkoja jälkeläisiä, joilla oli myös pitkä eliniän odote. Kun väestö hupeni puoleen, se tarkoitti, että työvoima oli myös pienentynyt puoleen. Tämän takia kaikkialla oli äkillinen pula halvasta työvoimasta. Henkiin jääneet saattoivat saada enemmän palkkaa ja näin he pystyivät parantamaan terveyttään. Tämä näkyi suuresti väestön eliniässä. Eloon jääneille löytyi töitä melkein kaikkialta. Mustan surman aikaan ammattilaisten arvostus kohosi, kun esimerkiksi lääkäreille oli suurempi tarve kuin koskaan ennen. Maailman oli myös kehityttävä teknologisesti, koska ihmisten kuolevaisuuden seurauksena työvoimapula iski. Maatalouden tuottavuus oli heikkoa, sillä viljelytekniikka oli kehittymätöntä sekä ilmasto kylmeni 1700-luvulle asti. 1700-luvulla alkoi elpyminen. Ilmasto rupesi lämpenemään ja maataloustuotanto kasvoi. Musta surma vahvisti yksilön korostusta sekä lisäsi sosiaalista ja taloudellista liikkuvuutta. LÄHTEET Byrbe. Joseph P. 2004. The black death. Greenwood Press.

Kyseessä on siis hyvin monipuolinen ja kattava teos aiheesta. Kallioinen kirjoittaa hyvin asiantuntevasti ja paljon esimerkkejä käyttäen. On kuitenkin syytä huomata, että tautien historia etenkin ennen 1700-lukua on paljon arvioiden ja olettamuksien varassa, sillä lähteitä ei ole paljoa säilynyt tai ne ovat hyvin niukkoja. Ruotsissa ja Suomessa aloitettiin väestötilastointi vuonna 1749, joten tästä eteenpäin tautien historiaa on helpompi tutkia, sillä näihin tilastoihin merkittiin myös kuolinsyyt. Tartuntatautien historian tutkimusta vaikeuttaa myös se, että joidenkin tautien oireet ovat hyvin samankaltaisia ja ilman modernia lääketiedettä aikalaiset itsekään eivät ole aina osanneet erottaa tauteja toisistaan saatika sitten me johtuen lähteiden epämääräisistä kuvauksista. Kallioinen on kuitenkin onnistunut rekonstruoimaan ennen 1700-lukuakin vallinneen tilanteen hajanaistenkin lähteiden perusteella. Rutto & rukous herättää paljon ajatuksia. Suosittelen tutustumaan. ✩✩✩✩ Mika Kallioinen: Rutto & rukous.

Ja bizztown

Hautausmaan varhaisemmat vaiheet tunnetaan huonommin. Silloin sitä käytettiin joukkohautauksissa äärimmäisissä oloissa. Esimerkiksi ruttovuosilta 1710 ja 1711 ei ole yhtään kiveä – ei yhtään. Tuskinpa puistoa edes olisi keksitty ryhtyä nimittämään ruttopuistoksi 1960-luvulla, jollei sen portin pieleen olisi kiinnitetty laattaa ruttoon kuolleiden muistoksi. Synkkä lokakuu 1710 Tavallinen tarina. Halusin löytää tietoa tavallisen ihmisen kohtalosta 300 vuoden takaa. Kenties kalastajan tai kauppiaan. Mitä hän teki, kuinka hän eli ja kuoli ruttoon vuonna 1710? Se on vaikeaa. Tällaisia asioita ei yksinkertaisesti kirjoitettu muistiin tavallisista ihmisistä 300 vuotta sitten. Paperi oli kallista, lumpuista tehtyä. Ei sitä alettu tuhlata heti, jos joku tavis sattui kuolemaan ruttoon. Pappien ja yliopiston väen kohtalot kirjattiin vähän tarkemmin muistiin. Turun hiippakunnan paimenmuisto 1554-1721 -nimisestä teoksesta löytyy pappismiehiä, jotka rutto korjasi. Turun Akatemian ylioppilasmatrikkelista puolestaan löytyy tietoja siellä opiskelleista – ruttoon kuolleista muiden mukana.

Ruton saastuttamat talot merkittiin, jotta ihmiset osasivat välttää niitä. Suomessa seinään maalattiin risti, tällainen pääkallokuva oli käytössä Saksan Augsburgissa 1600-luvulla. Deutsches Historisches Museum Kulkutaudit paljastivat valtioiden itsekkyyden Ruton tai jonkin muun kulkutaudin iskiessä tehokkain hoitokeino oli paeta paikalta niin nopeasti kuin suinkin ja niin pitkälle kuin mahdollista. Sipoolainen Johan Nordberg lastasi perheensä veneeseen, seilasi useita kuukausia pitkin Suomenlahtea – ja selvisi vuoden 1710 rutosta. Pakometodi on myös Mustan surman aikaan sijoittuvan Decameronen taustalla. Ehkä samaa heijastelee korona-ajan ihmisten kaipuu mökeilleen. Viranomaisten keinovalikossa, niin silloin kuin nytkin, olivat eristys, karanteeni ja liikkumisrajoitukset. Ylipäänsä ajatus siitä, että valtiolla on velvollisuus yrittää suojata alaisiaan juontaa kulkutaudeista. Malli luotiin Italiassa 1300-luvulla Mustan surman aikaan. Sanna Marinin hallitus jatkaa siis pitkää perinnettä.

Juttua varten on haastateltu Helsingin yliopiston dosentti Seppo Aaltoa ja lääketieteen professori, historioitsija Arno Forsiusta. Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 1/2014. Rutto tappoi parissa päivässä Rutto eli paiserutto on bakteerisai raus, joka tappaa ilman hoitoa usein muutamassa päivässä. Keuhkorutto on paiseruton muoto, johon kuolee jopa vuorokaudessa. Nykyään rutto voidaan parantaa useilla antibiooteilla. Äskettäin esimerkiksi Madagaskarilla ruttoon on kuollut kymmeniä ihmisiä. Rutto tarttuu ihmiseen tavallisesti rotan kirpuista. Tarttumiskohtaan iholle nousee paise. Ihoon tulee verenpurkaumia, mistä rutto on saanut nimen musta surma. Korkean kuumeen lisäksi tajunta sumenee. Tappavuus on epidemioissa 25–75 prosenttia. Verenkiertoon levitessään ruttobakteeri tappaa aina. Rutoksi on nimitetty suomen kielessä muinoin kaikkia nopeasti tappavia tauteja. Lähde: Lääketieteen professori Arno Forsiuksen kirjoitus rutosta.

 1. Osmo vahat värikartta

Katsomo android tv, 2020