Häkkipoika Torey Hayden

Saturday, 3 October 2020

Kirjan alkuperäinen ilmestymisvuosi 1983 selittää tietysti montakin asiaa, mutta sokkina se silti tuli pohjoismaiseen, verrattain suvaitsevaiseen ilmapiiriin tottuneelle. Tuota samaa tapahtuu silti varmasti koko ajan, ei varmaan vähiten juuri Amerikassa. Hayden ei kirjoita mitenkään hirveän erikoisesti, mutta hänen ei tarvitsekaan; tapaukset itsessään riittävät. Kekseliäitä kielikuvia oli muutama ( "sisään tullessamme kosteanrasvainen lämpö tervehti meitä kuin lihavan sukulaistädin suukko") ja ne rytmittivät muuten vakavaa tarinaa hyvin. Elämänmakuinen lienee sopiva laatusana kuvaamaan tätä kirjaa. Ihmiset ovat inhimillisiä ja kirjassa elämä näyttää kaikki puolensa, hyvät ja huonot. Kauheista asioista huolimatta toivoakin on, ja rakkautta. Suosittelen kaikille traumoista ja psykologiasta kiinnostuneille! Kirjastosta suurin osa Haydenin kirjoista löytyy siis psykologian, ei fiktion puolelta. Häkkipojan on lukenut mm. Zephyr, MeRzU, Cathy, Hreathemus ja Sasa.

Häkkipoika torey hayden

Ensimmäänen kokeelu on epäonnistunu – Kevinin onneksi, kuten myöhemmin selevis. Eikä Toreylla oo Charitynkaa kans heleppua, mutta onneksi hän saa uuren opettajan, joka oikiasti antoo Charitylle sopivasti huomiota ja järijesti samalla kaikenlaasta tekemistä pitäen kuitenki huolen käytöstavoosta. Charity muuttuu huomattavasti eruksensa. Artikkelien selaus

Häkkipoika | Kirjasampo

Hän kirjoittaa oman lajityyppinsä mukaan. Haydenin kohdalla voisin asiaproosan tai psykologisen tietokirjan rinnalla nostaa esiin Suomeenkin voimakkaasti tuloaan tekevän Misery Lit:n käsitteen. Misery Lit -kirjallisuus perustuu (yleensä! ) tosielämään ja kertoo kauheasta lapsuudesta, kurjasta avioliitosta, lapsikappauksesta, hyväksikäytöstä tai vakavasta sairaudesta; vastoinkäymisestä, joka on mahdollista voittaa - tavalla tai toisella. Haydenin kirjoissa voittajia ovat lapset, mutta nimenomaan Haydenin ansiosta. Torey Hayden jakaa mielipiteitä. Toisille hän on erinomainen kirjoittaja, jonka ansiokkaat kirjat tuovat eri tavoin sairauden lasten ongelmat sekä lasten saaman avun suuren yleisön tietoisuuteen. Toisille hän on sosiaalipornoa suoltava kynäilijä, joka korostaa omaa rooliaan lasten auttajana ja myy lasten tarinaa menestyskirjoissaan. Myönnän olleeni ja olevani edelleen ennakkoluuloinen Haydenin suhteen - kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Lapsi muiden joukossa korosti mielikuvaani tästä.

Nukkelapsi � Torey Hayden � kirjat � Rosebud.fi

Kevin on 16-vuotias, ku Torey saa hänet hoirettavaksensa suurin piirteen toivottomana tapauksena. Kevin on lopettanu puhumisen 7-vuotiahana. Hänellä on jos jonkinlaasia pelekoja: kierreselekääset vihoot, ovien saranat, vesi… Viimmeeksi mainitun takia Kevinin hykieenia on sitä luokkaa, jotta siitä kärsii välillä myös Torey. Kevin on pelekoonensa linnoottautunu pöyrän alle ja rakentanu tuoliista kalterit sen ympärille. Kevin on ollu laitoksis vuosikauret eikä pelekojensa takia oo käyny eres ulukona nelijähän vuotehen. Kevinin menneesyyrestä ei tieretä palijuakaa. Ei eres laitosvuosilta oo kunnon merkintöjä. Välillä Kevin saa raivokohtauksia ja joutuu eristyksihin. Torey on mukana myös vapaaehtoostyös, johona vähäosaasille ja vaikees perheoloos eläville lapsille ollahan tukena ja turvallisena aikuusena. Torey toimii "isoosiskoona" 8-vuotiahalle intiaaniflikalle Charitylle, joka valtaa hilijallensa yhä enemmän Toreyn vapaa-aijasta. Vähitellen Torey saa Kevinin puhumahan. (Charity sen sijahan puhuu koko aijan. )

Torey hayden - Haku - Huuto.net

Kirjanurkkaus: Torey Hayden: Häkkipoika

  1. Häkkipoika | Otava
  2. Pieni polku nuotit
  3. Torey Hayden: Häkkipoika - Aamunkajon lukukokemukset - Vuodatus.net -

Huonon kirjan viikko Torey Hayden: Lapsi muiden joukossa Kustantaja: Otava 2009 Alkuteos: Just Another Kid 1988 Suomennos: Seppo Raudaskoski Kannen kuva: Trinette Reed / Corbis / SKOY Sivuja: 429 Ulkomainen tietokirja, asiaproosa, Yhdysvallat Joudin äkkiä hyväksymään sen tosiasian, että halusin tai en, minusta oli tullut asianosainen. En ollut pyrkinut sellaiseksi, mutta kuten niin moni asia elämässäni, se oli vain sattunut tulemaan vastaan enkä ehdoin tahdoin yrittänyt väistää sitä. Erityisopettaja ja laillistetty psykologi Torey Hayden puuhaa muuttoa Iso-Britanniaan, jossa häntä odottaa rakas ihminen sekä Walesin vehreät kukkulat. Pysyvää viisumia odotellessaan hän ottaa vastaan työtehtävän, jonka hallitsee ja jota aina hieman pelkääkin: Hayden alkaa opettaa vammaisia ja tunne-elämältään häiriintyneitä lapsia pienluokassa Yhdysvaltain keskilännessä. Lapset ovat sellaisia, joiden kanssa kukaan muu opettaja ei ole pärjännyt. Erityisen haastavaksi tilanteen tekee se, että lapsista kolme on kotoisin Pohjois-Irlannista; lapset ovat nähneet kuolemaa yllin kyllin.

Häkkipoika. Pöydänjalat olivat hänen kalterinsa. Hän piteli käsiään suojelevasti päänsä päällä ja keinahteli. Edestakaisin, edestakaisin. Apuhoitaja yritti saada hänet liikkumaan pois pöydän alta mutta ei onnistunut. Poika keinahteli edestakaisin, edestakaisin. En ole aiemmin lukenut Torey Haydenin kirjoja, vaikka tiesin niiden aiheista etukäteen. Valtaosa Haydenin kirjoista kertoo ongelmalapsista ja -nuorista, joiden parissa hän työskentelee psykologina ja erityisopettajana. Haydenin erikoisalaa on valikoiva puhumattomuus, eli se, että lapsi puhuu vain harvoille ja valituille ihmisille tai vain tietyissä tilanteissa. Osittain tästä ongelmasta kertoo myös Häkkipoika. Kirjan päähenkilö on 15-vuotias Kevin, joka ei ole sanonut sanaakaan vuosikausiin. Poika pelkää kaikkea mahdollista peseytymisestä kierrelehtiöihin (! ). Hänen liikanimensä, "häkkipoika", tulee siitä, että hän piileskelee pöytien alla ja rakentaa itselleen sinne häkin tuolinjaloista. Torey päättää saada Kevinin puhumaan ja tajuaa pian, että poika onkin yllättävän älykäs ja sisukas tapaus.

Katsomo android tv, 2020