Esa Soppi Ferritiini

Saturday, 3 October 2020

Mitata se kuitenkin pitäisi, ennen kuin alkaa syödä rautatabletteja. – Omaehtoista raudan syömistä ei voi suositella. Se vaikeuttaa diagnoosin tekemistä, ja oikeat syyt raudanpuutteelle voivat jäädä pimentoon: taustalla voi joskus olla myös vaikkapa suoliston pahanlaatuinen kasvain. Miten raudanpuutteesta kärsivän Kirsin kävi? Lue tästä. Lue lisää: Päänsärky, väsymys, vatsavaivat – selätä 7 yleisintä terveysongelmaa syömällä oikein "Lääkäri arveli masennusta" – kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kertovat oudoista oireistaan Anemia, nestehukka ja 4 muuta huomaamatonta syytä, joista seksihaluttomuus voi johtua Oletko jatkuvasti vähän väsynyt? 10 asiaa, joista se voi johtua

Ferritiini-Viro, käännös, Suomi-Viro Sanakirja - Glosbe

– Potilailla voi olla hyvin monimuotoisia oireita, ja ne oireet voivat olla hyvin yksilöllisiä, Soppi sanoo. Jos edellä kuvattuja oireita esiintyy, kannattaa Sopin mukaan hakeutua lääkärin pakeille, jotta oireiden syy selvitetään. Tällä hetkellä potilaiden pitää pyytää ferritiiniarvojen mittauttamista. Syy oireisiin on tärkeää selvittää, oli se mikä tahansa. – Jos potilas on oireinen, pitää selvittää, mistä oireet voivat johtua. Raudanpuute voi olla syy oireisiin. Esimerkiksi raudanpuutteen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita on kuitenkin mahdoton erottaa toisistaan. Myös tietyt sairaudet, D-vitamiinin puutos tai esimerkiksi unettomuus tai uniapnea voivat aiheuttaa saman tyyppisiä oireita kuin raudanpuute, Soppi muistuttaa. Pelkkä ferritiiniarvo ei kerro kaikkea potilaan voinnista Potilaalla on raudanpuute, jos ferritiinipitoisuus on alle 30 mikrogrammaa/litra. Potilaalla voi kuitenkin olla raudanpuute paljon korkeammillakin ferritiiniarvoilla. Oireiseen pitää Sopin mukaan aina reagoida.

Se ei ole oikotie onneen, eikä oireettomia hyvinvoivia ihmisiä pidä tutkia. Pitäisikö riskiryhmiä testata? Raudanpuute on tavallisempaa naisilla kuin miehillä, sillä kuukautisten aikana nainen menettää verta ja rautavarantoja. Lisäksi raskaudet ja synnytykset lisäävät raudanpuutteen todennäköisyyttä. Muita raudanpuutteen riskitekijöitä ovat keliakia ja muut imeytymishäiriöt, kasvuikä, verenluovutus, haavainen paksusuolentulehdus sekä rankka kestävyysliikunta. Pitäisikö näiden riskiryhmien ferritiiniarvoja sitten testata? Tällä hetkellä yleistä testausta ei suositella, vaan tutkimukset ohjautuvat aina potilaan oireiden selvittämisen pohjalta. Ferritiiniarvojen laajempaa testausta vaikeuttaa se, että ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä. Soppi kertoo kahdesta naispotilaasta, joiden rauta-arvot olivat samanlaiset: hemoglobiiniarvo noin 115 grammaa litrassa (g/l), ferritiiniarvo suunnilleen kymmenen mikrogrammaa litrassa (µg/l). WHO:n mukaan normaalin hemoglobiinin alaraja on naisilla 120 g/l ja miehillä 130 g/l.

Esa Soppi – Sisätautiopin Dosentti, LKT

"Suomessa luotetaan liikaa hemoglobiinin mittaamiseen", erikoislääkäri sanoo. – Sinusta voi tulla mukavampi tyyppikin, kun saadaan raudanpuute hoidettua, sanoi lääkäri Kirsille, 41. Kirsi oli alun perin hakeutunut lääkäriin muista syistä, mutta verikokeissa havaittiin anemian rajoilla huiteleva hemoglobiiniarvo. Lääkäri oli mittauttanut myös ferritiinipitoisuuden, joka oli lähellä nollaa. Ferritiiniarvo kertoo elimistön rautavarastoista, ja Kirsin väsymys ja voimaton olo selittyivät raudanpuutteella. – Erikoislääkäri perusteli lisäraudan tarvetta niin hurjilla esimerkeillä, että alkoi jo epäilyttää. Kuulemma raudalla on parannuttu burnoutista, masennuksesta ja vaikka mistä… Paljon puhuttu ferritiini Ferritiini tuntuu olevan tämän vuoden Se Terveysjuttu, josta puhuvat kaikki. Jos aikaisemmin on ehdoteltu D-vitamiinin puutetta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa, nyt ehdotetaan alhaista ferritiiniä. Väsymystä? Sinulla on varmasti alhainen ferritiini! Hiusten lähtöä? Oletko mittauttanut ferritiiniarvosi!

Löydetty 6 lausetta, jotka rinnastuvat lauseeseen ferritiini. Löydetty: 2 ms. Käännösmuisteja synnyttävät ihmiset tietokoneella, mikä saattaa aiheuttaa virheitä. Ne tulevat monista lähteistä ja niitä ei tarkisteta. Pidä se vara.

Ferritiini, plasmasta (P–Ferrit)

– Ongelma on siinä, että verenkuvassa ei välttämättä näy mitään viitteitä raudanpuutteeseen. Suomessa luotetaan hemoglobiiniarvoon, joka voi olla aivan hyvä raudanpuutteesta huolimatta. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan ferritiini on paljon parempi mittari: jos sitä on alle 30 mikrogrammaa litrassa, arvo on liian matala. Potilasta on kuunneltava Ferritiinin mittaus ei kuitenkaan kuulu Suomessa perusverikokeisiin. Arkikokemus myös kertoo, että luulotautisen valittajan maineen saa helposti muutenkin, jos valittaa väsymystä ja aivosumua – jos siihen päälle alkaa vielä puhua ferritiinin mittauksesta, lääkäri ei välttämättä taputa rohkaisevasti päähän. – En ymmärrä, miksi lääkärillä olisi sellainen asenne. Potilasta pitää kuunnella. Jos hänellä on oireita, syyt täytyy selvittää. Ferritiinin tutkiminen ei ole mikään ihmeellinen tutkimus, Soppi sanoo. Hän olettaa, että ferritiiniä mitataan varsin vähän siksikin, että tieto sen paremmuudesta mittarina ei ole vielä tavoittanut kaikkia terveys- ja työterveysasemia.

Jos tunnistat nämä oireet, ferritiinin mittaus kannattaa | Anna.fi

Rautavarastoja täyttääkseen rautalisää tulisi syödä jopa puolen vuoden tai vuoden ajan riippuen siitä, onko potilas ollut aneeminen ennen rautahoidon aloittamista vai ei. Rautaa saa myös ravinnosta Rautaa saa myös ravinnosta. Punainen liha on raudan paras lähde, mutta sitä kannattaa muista terveyssyistä syödä suositusten mukaisesti korkeintaan 500 grammaa viikossa. Myös sisäelimissä ja täysjyväviljassa on paljon rautaa. Kasvikunnan tuotteista rautaa saa myös palkokasveista sekä vihreistä lehtivihanneksista. Niistä rauta kuitenkin imeytyy elimistöön huonommin kuin lihasta. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, maito ja muut kalsiumia sisältävät ruoat puolestaan heikentävät sitä. Siksi esimerkiksi raudalla terästettyjen aamiaismurojen syöminen maidon kanssa voi olla melko hyödytöntä. Soppi sanoo, että raudanpuute on kansainvälinen ongelma, joka näkyy vielä länsimaita vahvemmin kehitysmaissa, joissa kärsitään ravinnonpuutteesta ja loisista. Maailmallakaan raudanpuutteen testaamista ferritiiniarvoilla ei yleisesti ottaen pidetä tarpeellisena.

Omatoimisesti rautakuuria ei Sopin mukaan kannata kenenkään aloittaa. – Hoitavalle lääkärille pitää aina muodostua käsitys siitä, mistä raudanpuute on syntynyt. Kansainvälisten lähteiden mukaan 30 prosentilta potilaista ei löydy selvää syytä, mutta sitä pitää yrittää selvittää. Ferritiiniarvoja ei aina suostuta mittaamaan Vuonna 2018 raudanpuutteesta ja ferritiinistä puhuttiin paljon. Monet potilaat ovat kertoneet Sopille, että heiltä ei ole suostuttu mittaamaan ferritiiniarvoja julkisen sairaanhoidon puolella, vaikka he ovat pyytäneet kyseistä tutkimusta oireidensa takia. – Huomattava osa potilaista käy mittauttamassa ferritiinin jossain yksityislaboratoriossa, jonne ei tarvita lääkärin lähetettä. Mielestäni parhaita testejä pitäisi ehdottomasti käyttää. En ymmärrä sitä, jos potilaita ei tutkita ja kuunnella, Soppi kertoo. Ferritiinin mittauttamisesta on puhuttu myös muoti-ilmiönä. – Jos joku nimittää ferritiinin mittausta muoti-ilmiöksi, se ilmentää täydellistä osaamattomuutta, Soppi linjaa.

Väsyttääkö? Uupuneen ja hajamielisen olon takana voi olla alhainen ferritiini - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Löytyykö syy väsymykseen alhaisista ferritiinitasoista? Yllä olevalla videolla toimittajan testin tulokset. Sisätautilääkäri Esa Soppi on työskennellyt sisätautilääkärinä yli 30 vuotta. Kerran eräs potilas kertoi hänelle salaisesta himostaan. Potilas tunsi vastustamatonta halua heittäytyä parkkihalleissa mahalleen ja alkaa nuolla betonilattiaa, jonka haju tuntui vastustamattomalta. Kyse oli raudanpuutteesta, jonka eräs harvinainen oire on halu syödä rautaa sisältäviä, mutta ravinnoksi kelpaamattomia asioita. Ilmiöstä käytetään termiä pica-oire. Monimuotoiset oireet selittyvät sillä, että elimistö käyttää rautaa valkuaisten rakennusaineena. Nämä valkuaiset osallistuvat esimerkiksi energiantuotantoon, aivojen toimintaan ja hermoimpulssien kulkuun. Tavanomaisten oireiden vuoksi raudanpuutetta ei aina osata epäillä, vaikka Sopin mukaan raudanpuutetta voi luonnehtia jopa kansantaudiksi. – Raudanpuutteen diagnostiikka on hankalaa, hoito vielä hankalampaa. Asiaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kuin tällä hetkellä kiinnitetään ja lisätä tietämystä lääkärikunnassa, Soppi sanoo.

– On hirveän kummallista, jos potilas kertoo vakavista oireistaan ja häntä ei kuunnella eikä uskota, Soppi sanoo. Välinpitämättömyys voi johtaa siihen, että potilas päättää itse alkaa lääkitä itseään esimerkiksi rautatableteilla. Soppi ei tätä suosittele. – Pitäisi aina syntyä käsitys, mistä raudanpuute on syntynyt. Ei koskaan tulisi sanoa potilaalle, että pitäisi omatoimisesti lähteä syömään rautaa. Soppi muistuttaa myös, että määrittelemätön raudanpuute voi jättää potilaan pimentoon muista mahdollisista terveysongelmista, kuten vaikka raudan imeytymishäiriöstä tai suoliston verenvuodosta. Muistathan ottaa D-vitamiinin? Artikkeli jatkuu videon alla. 5:43 Rautaakin voi saada likaa Kohtuullisesti käytettynä rautatableteista ei ole ihmiselle haittaa. Ylen määrin käytettynä elimistön rautapitoisuus voi nousta liiaksi, mikä voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisia myrkytysoireita. Sopin mukaan tällöin on pikkulapsia lukuun ottamatta yleensä kyse geneettisestä häiriöstä raudan imeytymisessä. Häiriöstä käytetään nimitystä hemokromatoosi.

 • Esa Soppi – Sisätautiopin Dosentti, LKT
 • Auton myynti
 • Kotimaisia kirkkokaunottaria - kierrä vaikka kaikki
 • Kakkonen - Lohko B 2020 tulokset, Jalkapallo Suomi - LiveTulokset.com
 • Märkärupi ja raskaus
 • Samsung laitteen suojaus mcafee login
 • Rantatonttien hinnat 2016 date
 • Jos tunnistat nämä oireet, ferritiinin mittaus kannattaa | Anna.fi
 • Vammalan Seurahuone juhlii ja uudistuu: “Kymmenen vuotta ruorissa” – Bileet kaikelle kansalle - Alueviesti
 • Ferritiini – Wikipedia
 • Jekku berglund koulutus in hindi

Katsomo android tv, 2020